Τα λάθη μας κι άλλα πολύτιμα «δώρα» που πρέπει να κάνουμε στα παιδιά μας | Pharmacyn

Τα λάθη μας κι άλλα πολύτιμα «δώρα» που πρέπει να κάνουμε στα παιδιά μας

Τα λάθη μας κι άλλα πολύτιμα «δώρα» που πρέπει να κάνουμε στα παιδιά μας
24 Ιουλίου 2017 mmsadmin

Τα πιο σημαντικά δώρα που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά, δώρα χωρίς κορδέλες και περιτυλίγματα, που θα τους χαρίσουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν και να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο πλήρεις, πιο γεμάτες και πιο ευτυχισμένες ζωές. Κι αυτά τα δώρα δεν είναι άλλα από τα «μαθήματα ζωής» που μπορούμε να τους διδάξουμε μέσα από τα λόγια, αλλά κυρίως μέσα από τις ίδιες μας τις πράξεις. Και αν κάτσουμε να το σκεφτούμε λίγο, θα διαπιστώσουμε πως ό,τι συμβαίνει, καλό ή κακό, μπορεί να λειτουργήσει σαν μια ευκαιρία να το μετατρέψουμε σε μια διδακτική εμπειρία, τόσο για μας, όσο όμως κυρίως για τα παιδιά μας.

 

Είναι πολλές οι φορές, στην πορεία μας σαν γονείς, που θα κάνουμε λάθη, άλλοτε μικρά και άλλοτε πιο μεγάλα. Αυτό όμως είναι κάτι τελείως ανθρώπινο και αναπόφευκτο αφού δυστυχώς τα παιδιά δεν έρχονται με κάποιο εγχειρίδιο. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κάθε γονιός και αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, δεν είναι να προσπαθεί να αποφύγει κάθε πιθανό λάθος, γιατί αυτό είναι απλά αδύνατο. Και δυστυχώς, θα είναι πολλές οι φορές που ένας γονιός θα νιώσει ενοχές. Θα νιώσει ότι έχει κάνει λάθη, ότι δεν πήγαν όλα όπως θα έπρεπε. Κανείς όμως δεν είναι τέλειος. Αντί λοιπόν να κατακρίνουμε τον εαυτό μας, θα ήταν καλύτερο να καλλιεργήσουμε το θάρρος να μην είμαστε τέλειοι. Έχοντας το θάρρος να μην είμαστε τέλειοι, μπορούμε να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στο παρόν και το μέλλον, παρά να ανησυχούμε για το παρελθόν. Όσον αφορά το σωστό γονικό πρότυπο, καλό είναι να θυμόμαστε πάντα κάποια βασικά πράγματα: να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους και όχι να ζητάμε από αυτά να είναι τέλεια, να αντιμετωπίζουμε τα λάθη όλων σαν ευκαιρίες για μάθηση, όχι αποτυχίες, γιατί τελικά αυτό που έχει σημασία δεν είναι το ίδιο το λάθος, αλλά ο τρόπος που θα επιλέξουμε να ενεργήσουμε μετά. Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι τα λάθη μας, να ζητάμε συγγνώμη και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας. Γιατί τελικά αυτό ακριβώς είναι που θα θέλαμε κι από τα παιδιά μας. Με το να προσποιούμαστε ότι τα λάθη μπορούν πάντα να αποφεύγονται, με το να αρνούμαστε την ευθύνη, στην πραγματικότητα θέτει για τα παιδιά μας παράλογα υψηλές απαιτήσεις. Και οι παράλογα υψηλές απαιτήσεις δημιουργούν ανεπαρκείς και δυστυχισμένους ανθρώπους. Κι’ αυτό ελπίζω πως είναι κάτι που κανένας γονιός δε θα επιθυμούσε για το παιδί του.  Αποδεχόμενοι τα λάθη μας, διδάσκουμε στα παιδιά μας πως τα λάθη είναι ανθρώπινα. Όταν κάνεις λάθος δε σημαίνει ότι είσαι προβληματικός, λίγος ή ανεπαρκής.

 

Ας θυμόμαστε πως τα παιδιά δε ξέρουν να συγχωρούν ή να αγαπούν τον εαυτό τους. Το πρώτο το μαθαίνουν από τον τρόπο που αντιδρούν οι γονείς στα λάθη τους και το δεύτερο από τον τρόπο που οι γονείς τους συμπεριφέρονται, τόσο στα ίδια όσο και μεταξύ τους.

 

Άλλα θετικά μηνύματα που καλό θα ήταν να περάσετε στα παιδιά σας, γιατί θα είναι πολύ σημαντικά εφόδια για το μέλλον τους, είναι:

 

  1. Δεν είναι κακό να είσαι διαφορετικός

 

  1. Δεν είναι κακό να εκφράζεις αρνητικά συναισθήματα,  υπάρχουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα, δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Τα αρνητικά συναισθήματα πρέπει να εκφράζονται και να γίνονται αποδεκτά, ακριβώς όπως και τα θετικά, και ο ρόλος του γονέα είναι να δημιουργεί ένα ασφαλές για το παιδί περιβάλλον, όπου θα νιώθει άνετα να εκφράζει και να αντιμετωπίζει όλα του τα συναισθήματα.

 

 

  1. Δεν είναι κακό να διεκδικείς. Για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να διεκδικούν αλλά και να καταλάβουν μέσα από αυτή τη διαδικασία ότι δε γίνεται να γίνεται πάντα το δικό τους.

 

  1. Δεν είναι κακό να λες όχι. Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν να αρνούνται, γιατί μέσα από την άρνηση θα μάθουν τη διαπραγμάτευση, τη συνεργασία και την προσαρμογή. Και στόχος κάθε γονιού πρέπει να είναι παιδιά όχι υπάκουα, αλλά συνεργάσιμα.

 

Κάνοντας λοιπόν αυτά τα «δώρα» στα παιδιά μας, στην ουσία τους χαρίζουμε την ικανότητα να συγχωρούν τον εαυτό τους και τους άλλους, να μοιράζονται, να έχουν υπομονή, να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους και τέλος να είναι ευτυχισμένα. Και φαντάζομαι πως αυτό είναι ότι θέλουν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους.

Comments (0)

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*